Τάσος Αναστασιάδης & Μάνος Γκανάς

Comic Workshop

Εργαστήριο [3] - Δημιουργία Comics
Πότε: Σάββατο 10 - Κυριακή 11 Μαρτίου 2018
Που: Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου
Ώρες: 10:00-17:00

EARLY BIRD - BOOK YOUR TICKET NOW!

O Τάσος Αναστασιάδης και ο Μάνος Γκανάς - κατά πολλούς Μέλανδρος, μέσα από τη συνεργασία τους θα πραγματοποιήσουν ένα διήμερο εργαστήρι ταξιδεύοντάς μας στον μαγικό κόσμο των κόμιξ! Κόμιξ όπως διαβάζαμε όταν ήμασταν παιδιά αλλά και underground! O Μάνος θα διδάξει την τέχνη του σεναρίου και ο Τάσος την τέχνη του σχεδίου κόμιξ. Θα παρουσιάσουν έργα τους και θα μιλήσουν για τις βιωματικές τους εμπειρίες όσον αφορά τα κόμιξ και πως ο κάθε ένας τους εξελίχθηκε μέσα από την πολύχρονη επαφή τους με το αντικείμενο. Στο εργαστήρι θα γίνει μια  γενική ανασκόπηση για το πως ξεκινά η δημιουργία ιστοριών κόμιξ, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική εκτέλεση και την εκτύπωση. Μέσα από αυτό το εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν την δική τους ιστορία κόμιξ.

Για την ομαλή διεξαγωγή του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φέρουν μαζί τους τα ακόλουθα:
  • Sketchbook A3
  • Μολύβια 2Β
  • Πενάκια σχεδίου
  • Μικρό μπουκαλάκι Indian ink
  • Πινέλα - μικρό - μεσαίο και μεγάλο
  • Άδειο μπουκαλάκι για νερό
  • Έγχρωμα μαρκαδοράκια ή έγχρωμα μολύβια

Προαιρετικά:
  • Υπολογιστής με το λογισμικό Adobe Photoshop
  • Wacom tablet

Ο Τάσος Αναστασιάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2004 ξεκίνησε τη δημοσίευση του περιοδικού "Plastic Comics", το πρώτο βιβλίο κόμικς που δημιουργήθηκε και δημοσιεύθηκε στην Κύπρο. Το 2006 και το 2009, κέρδισε διακρίσεις για επαγγελματίες καλλιτέχνες στα Ετήσια Ελληνικά Διαγωνιστικά Κόμικς στην Ελλάδα. Το 2013, συν-δημιούργησε το "Uni-Man", τον πρώτο υπερήρωας της Κύπρου. Το "Uni-Man" εμφανίστηκε στο "Whispers", την πρώτη κυπριακή μικρού μήκους ταινία με θέμα σούπερ-ήρωες σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κυριακού. Η ταινία ταξίδεψε σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και παρουσιάστηκε στο Μικρό Comic Con και στο Cyprus Comic Con. Η ταινία "Whispers" σηματοδότησε επίσης το ντεμπούτο του Τάσου, καθώς ο ίδιος υποδύθηκε τον ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου βιβλίων κόμικς. Το 2013 έγινε συνιδρυτής και διοργανωτής του Cyprus Comic Con. Έμεινε στην Οργανωτική Επιτροπή Comic Con μέχρι το 2016. Το 2014, δημοσίευσε το πρώτο γραφικό μυθιστόρημά του με τίτλο 'Fascista'. Το γραφικό μυθιστόρημα αποσκοπούσε στη προώθηση της συνειδητοποίησης ενάντια σε όλες τις μορφές του φασισμού με την ελπίδα ότι οι φασιστικές ιδέες θα πάψουν να υπάρχουν. Κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς δημοσίευσε μαζί με τον Νέαρχο Κωνσταντίνου, τον Χριστόφορο Μάλαπιταν και την Άννα Φωτιάδου την πρώτη ανθρωπολογία βιβλίων κόμικς στην Κύπρο με τίτλο "Current", η οποία περιελάβανε ιστορίες κόμικς που δημιουργούσαν Κύπριοι καλλιτέχνες. Το 2015, το οπτικό έργο του Τάσου Αναστασιάδη επιλέχθηκε για να χρησιμοποιηθεί στο επίσημο Promo Real του Poser Pro 11. Το Poser Pro 11 είναι ένα λογισμικό 3d που παράγεται από την αμερικανική εταιρεία Smith Micro, η οποία ειδικεύεται στο σχεδιαστικό λογισμικό. Ο Τάσος Αναστασιάδης συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ και εκθέσεις όπως η 8η Έκθεση Μπιενάλε United Designs το 2016. Το 2017 επιλέχθηκε από την Κυπριακή Πρεσβεία στη Ρουμανία και το Κυπριακό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο 5ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ από τα Εθνικά Ινστιτούτα Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC). Σήμερα εργάζεται σε έναν σύντομο τίτλο της σειράς κόμικς "The Traveler" σε συνεργασία με τον Neil Gibson, ιδιοκτήτη και εκδότη του T-Pub κόμικς στο Λονδίνο.

Ο Μέλανδρος Γκανάς γεννημένος το 1978 στη Μεσσηνία (πλέον κατοικοεδρεύει στην Κύπρο), από όταν θυμάται τον εαυτό του διαβάζει και συλλέγει κόμικ. Υπήρξε επί σειρά ετών moderator στο greekcomics.gr. Τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος στο φεστιβάλ Comicdom Con Athens στον τομέα των αυτοεκδόσεων/fanzines και art director σε δεκάδες άλλα (Εν Αιθρία, Influence festival, Kομιξοκατάσταση  κ.α.). Έχει δημιουργήσει το smallpressblog.blogspot.gr, blog στο οποίο καταλογογραφεί τις small press εκδόσεις κόμικ, που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια, ασχολήθηκε σε διάφορους τομείς της 9ης τέχνης.  Με μόνιμη στήλη ως αρθρογράφος στο site comicdom.gr. μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικ, σεναριογράφος και εκδότης, ομιλητής σε διάφορα panels και workshops σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι επίσης ο δημιουργός των Εκδόσεων του Κάμπου, μία ανεξάρτητη εκδοτική για κόμικ με βάση την Ελλάδα,  η οποία αριθμεί πάνω από 90 εκδόσεις κόμικ εώς τώρα. Το κόμικ του Freakshow (σε σχέδιο του Νίκο Γιαμαλάκη), κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία αυτοεκδόσεις, στον νεοσύστατο τότε θεσμό των Ελληνικών Βραβείων Κόμικ (Ε.Β.Κ.).

Bank of Cyprus Cultural Foundation

Official Sponsors


 
FaceBook Twitter Youtube Blog Instagram